“Stalna na tom svijetu samo mijena jest!” -Petar Preradović

Da li ste ikad pozorno ili svjesno promatrali vatru dok gori? Da li ste primjetili njezin veličanstveni sjaj, izgled i toplinu? Imala sam priliku uživati uz vatru dok sam bila u gostima kod prijateljice ove zime. Spavala sam u njenon dnevnom boravku u kojem je bio kamin s velikim staklenim vratima. Svaku večer smo sjedile uz taj kamin i gledale kako se plameni jezičci pojavljuju, rastu, uzdišu se do svoje najviše točke i onda nestaju sjedinjeni s užarenim ognjem. Ti trenuci su bili zaista blagoslovljeni, poklonjeni od Božanskog Kreatora s namjerom da sagledam dubinu te slike. Gledajući te uzvišene pokrete, pred nama se odvijao kozmički ples čitave kreacije, bilo je to slavlje postojanja, slavlje života kroz dinamične pokrete i izmjene.

Čula sam unutarnji glas mog Učitelja koji je potvrđivao moja razmišljanja:. „Da, to je slika našeg svijeta, našeg života i našeg uma.“

Ništa nije postojano. Ovdje na planetu Zemlji dana nam je percepcija linearnog vremena, od našeg rođenja prema našoj starosti. Osvrnemo li se unazad, sa sigurnošću možemo reći da je svaki dio našeg života drugačiji. Zašto? Zato što nam svaka životna situacija daje iskustvo i priliku da naučimo kako da oplemenimo svoj život razvijanjem i širenjem naše svijesti i pomicanjem granica našeg uma.

Kroz djetinstvo i ranu mladost prolazili smo školsko obrazovanje koje je postavio sustav države. Tu bi trebali naučiti kako da se razvijemo u osobu koja će znati kročiti kroz život u miru, ljubavi i zadovoljstvu. Koja će cijeniti pet glavnih ljudskih vrijednosti: istinu, ljubav, mir, nenasilje i ispravno djelovanje. No, na žalost, o takvom školstvu pričaju samo duhovni učitelji, a pred nama je puno mukotrpnog i ustrajnog rada na čišćenju kolektivne svijesti čovječanstva, da bi takav obrazovni program mogao zaživjeti.

Zato se Bog pobrinuo da po završetku svjetovnog školovanja i dalje prolazimo životne lekcije koje nam daju mogućnost da naučimo živjeti u skladu s Božanskim zakonima, da u svoje živote unesemo svjetlo, unutarnji mir i bezuvjetnu ljubav, da svoje neznanje oplemenimo spoznajama o istini koja se nalazi izvan granica naših svjetovnih opažanja.

Ovisno o našem načinu života, načinu razmišljanja, o našem prilagođavanju i prihvaćanju Božanske škole, nalazimo se na različitim putevima razvoja sa različitim ambicijama.

Mnogima život prolazi u grčevitoj borbi za obiljem u materijalnom svijetu, u nastojanju da zadovolje svoja osjetila, da si stvore ugodno okruženje temeljeno na lažnim i površnim prijateljstvima i vezama. U silnoj želji da dosegnu ljubav i radost, jer u podsvijesti znaju da je ljubav i radost naša prava priroda, protrate vrijeme. Na koncu osjete ispraznost života. Rado bi premotali film i počeli ispočetka. Taj novi početak je poklon od Boga, i sada na osnovu predhodno stečenih iskustava, ponovo biraju svoj put…

Neki osjete poziv iz dubine srca i krenu na duhovni put, na kojem ih čekaju mnogobrojne lekcije i životne situacije. Ako se opiremo takvim situacijama i dozvoljavamo egu da nam bude prepreka na našem duhovnom putu, to nam je sve teže. Naše unutarnje opiranje dovodi nas do razočarenja, patnje, neugode i straha, i ujedno usporava naš duhovni rast. Da bi se oslobodili od takvog stanja uma, Bog nam daje ponovo i ponovo životne lekcije koje će nas „prisliliti“ da se prepustimo i otpustimo sav teret. Dok ne zavapimo; „Bože pomozi, ne mogu više tako!“

A on će nam svojim nježnim glasom punim ljubavi šapnuti na uho: “Prepusti se i vjeruj mi. Evo ti moja ruka spasenja i dozvoli mi da te ja vodim.“

Blago onom koji prihvati ponuđenu ruku spasenja! Taj postaje nevezan za svjetovne probleme. Postaje slobodan od svih patnji i strahova. Svjestan je Božje prisutnosti i srce mu je ispunjeno radošću i mirom.

Onaj koji je shvatio da je svaki problem u životu zapravo samo izazov i poklon od Boga, na osnovu takvog vjerovanja može nadići sve svoje granice i doći do zone gdje se događaju čuda. Svojom vjerom i predajom Vrhunskom vodstvu otvaraju mu se sva vrata gdje su do tada postojali zidovi. Njegova duša postaje slobodna u izražavanju svojih želja, i on spoznaje pravu svrhu svog života.